Blanc d'Orto Brisat 2013

COM ANTANY.

Quan hom fa referència a un vi brisat, es refereix a un vi blanc que s'elabora seguint un procés similar al que es segueix per elaborar un vi negre, doncs aquests sempre són brisats. És a dir, deixant que fermenti amb la seva brisa. Cal fer menció, però que cada elaborador fa la seva pròpia interpretació de com fer un vi blanc brisat. Així trobem de d'elaboradors que només deixen que el most fermenti amb les pells fins als que deixen que fermenti amb tota la brisa, és a dir amb la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.
Com ja podeu imaginar, en funció de quina part de la brisa fermenti amb el most i del temps de maceració, obtindrem vins ben diferents. Per tant, quan ens trobem davant d'un vi brisat és interessant conèixer com s'ha elaborat per fer-nos una idea de com pot ser. De les referències que sobre aquesta mena de vins podem trobar en diferents fonts bibliogràfiques, es pot concloure que d'una banda aquests vins són els que s'elaboraven tradicionalment a les masies i cases de pagès per al seu propi consum i d'altra banda que antigament els cellers empraven aquests vins per donar més cos i estructura a altres vins mancats d'aquests atributs.


D.O. MONTSANT.
Celler Orto Vins.
Monovarietal de Garnatxa blanca amb una maceració només amb les pells de 24 hores i fermenta en bótes de 500 litres, per una posterior criança de 7 mesos amb les mares.
A la vista color groc daurat amb reflexes verdosos, gras, greixós, amb llàgrima densa, brillant.
Al nas és refinat, dins de la gama de brisats, de molta intensitat aromàtica, amb notes de fruita blanca, poma, pera i també quelcom de préssec, subtils notes tropicals, records especiats i notes de resina de pi, balsàmic i amb pinzellades anisades.
A la boca és molt voluminós, carnós, ampli, potent, ens demana teca, és gras, amb tacte de mantega, cremós, estructurat, afruitat, amb una bonica acidesa cítrica que li aporta un toc de frescor, especiat, és molt persistent i de final llarg amb records anisats i de licor de grappa o orujo.



Un vi que em recorda algun blanc que he tastat del Rhône.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada