SÉDUISANT
GRENACHE
Châteauneuf-du-Pape
es tradueix literalment com "nou castell del Papa" i, de fet, la
història d'aquesta denominació està fermament entrellaçada amb la història del
papat. En 1308, el papa Climent V, ex arquebisbe de Bordeus, es va traslladar
el papat a la ciutat d'Avinyó. Climent V i posteriors "Papes
d'Avinyó" es deia que eren grans amants dels vins de Borgonya i van fer
molt per promoure’ls durant els setanta anys del Papat d'Avinyó. En aquest
moment, la viticultura al voltant de la ciutat d'Avinyó va ser qualsevol cosa
menys il•lustre. Mentre que el Papat d'Avinyó va fer molt per avançar en la
reputació dels vins de Borgonya, que també estaven promovent la viticultura de
la zona circumdant, al nord d'Avinyó a prop de les ribes del Roine. Abans de la
Papat d'Avinyó, s'havia iniciat la viticultura d'aquesta àrea i mantingut pels
bisbes d'Avinyó, en gran part per al consum local.
Climent V va
ser succeït per Joan XXII, que, a més de vi de Borgonya, bevia regularment els
vins de les vinyes al nord i va fer molt per millorar les pràctiques de
viticultura allà. Sota Joan XXII, els vins d'aquesta zona va arribar a ser
coneguts com "Vin du Pape", aquest terme més endavant es convertiria
en Châteauneuf-du-Pape. Joan XXII també és responsable d'erigir el famós
castell que s'erigeix com un símbol de la denominació.
APPELLATION
CHATEAUNEUF DU PAPE CONTRÔLÉE – RHONE - FRANCE
Celler
Domaine de la Janasse
Cupatge de
Garnatxa (70%), Syrah, Mourvèdre amb una criança de 12 mesos en foudres i en bótes
de roure francès.
A la vista
color vermell robí fosc amb el rivet grana, de capa mitja més aviat i amb
abundant llàgrima lenta i fina, net i brillant.
Al nas és
una explosió de matisos i perfums complexos, que mica en mica es van definint,
aromes de fruites negres madures i dolces, móres nabius, figues, prunes,
acompanyades per notes especiades de pebre, anís estrellat i regalèssia, quelcom
floral,apareixen notes aromàtiques de bosc, subtils records fumats, de llar de
foc, de carbó, notes minerals de grafit, extraordinari i exuberant.
A la boca és
on es fa encara més gran, preciosa sensació al paladar, sedós, amb molt de cos,
ferm, tens, ampli i amb explosió d’aromes complexos, des de la fruita i les
espècies, recordant la mineralitat i les notes fumades, sorprenentment fresc i
enèrgic, vibrant, amb equilibri i bona acidesa, i de tanins suaus i delicats, de
molta persistència aromàtica i final molt llarg.
Una Garnatxa
realment elegant que no m’ha deixat gens indiferent, per a mi ha estat
grandiós. He gaudit com un camell a Rajadell!
Encara tremolo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada