EL MITE DEL RHONE
L'any 1321, en època del Papa Joan
XXII, quatre barrils del celler papal van arribar a Châteauneuf per
ser omplerts amb vi; aquí va començar la història del vi
“du-Pape”. La història del Château de Beaucastel, situat a la
part més septentrional de l'actual AOC, es remunta a 1549, quan
Pierre de Beaucastel va comprar un graner i unes terres a Coudoulet.
Al celler s'intenta que el raïm
segueixi sent el protagonista i l'ús de la fusta és sempre mesurat,
res de roure nou ni de tècniques modernes, clarifiquen amb clara
d'ou i mai es filtra, ja que estan convençuts que aquesta pràctica
desvirtua els vins.
Són un celler que senten una especial
devoció pel monastrell, varietat que quan madura completament
ofereix una densitat i estructura que permeten al vi envellir com a
molt pocs dels vins del sud del Rhône. La garnatxa també sol ser
part important en els cupatges però no es permet que domini el vi.
Com a curiositat explicar-vos que ens els millors anys, quan la
qualitat és excepcional s'elabora la ja mítica cuvée “Hommenage
à Jacques Perrin”, un vi que va esdevenir immortal des del primer
dia en què va veure la llum per la seva enorme qualitat i la seva
petitíssima producció.
Algun dia s'haurà de provar, fins
aleshores ens conformarem amb els petits de casa.
APPELLATION COTES-DU-RHONE CONTROLÉE
Chateau de Beaucastel
Cupatge de Bourboulenc, Marsanne,
Viognier i Clairette Blanche amb una criança de 8 mesos en bótes de
roure francès i en dipòsits d'inox.
Ala vista color groc intens amb
tonalitats daurades, untuós, d'abundant llàgrima densa i lenta, net
i brillant.
Al nas és mostra profund, intens i
expressiu, amb molta complexitat aromàtica, notes de fruita com el
préssec i l'albercoc, melmelada de cítrics, records de iogurt de
llimona, aromes florals, roses blanques i gessamí, records de mel i
de cera d'abelles, herbes seques, fulla de te, orellanes, pell de
taronja, i un agradable nota mineral calcària, guix, que envolta tot
el conjunt.
A la boca és intens, gras, ampli, molt
envoltant, tot i això es mostra fresc, amb una agradable textura
sedosa, sec, amb una acidesa justa, però amb complexitat i molt
recorregut, amb records de la fruita i les espècies, de molta
persistència i un final afruitat i floral amb subtils records amargs
i minerals.
Un vi que demana menjar, i nosaltres n'hi hem donat bastant.
El preu a botiga uns 25-26 euros.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada