HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape 2012

SÉDUISANT GRENACHE

Châteauneuf-du-Pape es tradueix literalment com "nou castell del Papa" i, de fet, la història d'aquesta denominació està fermament entrellaçada amb la història del papat. En 1308, el papa Climent V, ex arquebisbe de Bordeus, es va traslladar el papat a la ciutat d'Avinyó. Climent V i posteriors "Papes d'Avinyó" es deia que eren grans amants dels vins de Borgonya i van fer molt per promoure’ls durant els setanta anys del Papat d'Avinyó. En aquest moment, la viticultura al voltant de la ciutat d'Avinyó va ser qualsevol cosa menys il•lustre. Mentre que el Papat d'Avinyó va fer molt per avançar en la reputació dels vins de Borgonya, que també estaven promovent la viticultura de la zona circumdant, al nord d'Avinyó a prop de les ribes del Roine. Abans de la Papat d'Avinyó, s'havia iniciat la viticultura d'aquesta àrea i mantingut pels bisbes d'Avinyó, en gran part per al consum local.

Climent V va ser succeït per Joan XXII, que, a més de vi de Borgonya, bevia regularment els vins de les vinyes al nord i va fer molt per millorar les pràctiques de viticultura allà. Sota Joan XXII, els vins d'aquesta zona va arribar a ser coneguts com "Vin du Pape", aquest terme més endavant es convertiria en Châteauneuf-du-Pape. Joan XXII també és responsable d'erigir el famós castell que s'erigeix com un símbol de la denominació.


APPELLATION CHATEAUNEUF DU PAPE CONTRÔLÉE – RHONE - FRANCE
Celler Domaine de la Janasse
Cupatge de Garnatxa (70%), Syrah, Mourvèdre amb una criança de 12 mesos en foudres i en bótes de roure francès.
A la vista color vermell robí fosc amb el rivet grana, de capa mitja més aviat i amb abundant llàgrima lenta i fina, net i brillant.
Al nas és una explosió de matisos i perfums complexos, que mica en mica es van definint, aromes de fruites negres madures i dolces, móres nabius, figues, prunes, acompanyades per notes especiades de pebre, anís estrellat i regalèssia, quelcom floral,apareixen notes aromàtiques de bosc, subtils records fumats, de llar de foc, de carbó, notes minerals de grafit, extraordinari i exuberant.
A la boca és on es fa encara més gran, preciosa sensació al paladar, sedós, amb molt de cos, ferm, tens, ampli i amb explosió d’aromes complexos, des de la fruita i les espècies, recordant la mineralitat i les notes fumades, sorprenentment fresc i enèrgic, vibrant, amb equilibri i bona acidesa, i de tanins suaus i delicats, de molta persistència aromàtica i final molt llarg.

Una Garnatxa realment elegant que no m’ha deixat gens indiferent, per a mi ha estat grandiós. He gaudit com un camell a Rajadell!


Encara tremolo.


Cap comentari:

Publica un comentari