Aquest dijous al vespre, a la Vineria de Manresa, vaig tenir la gran sort de participar en un tast-presentació d'un més que interessant i molt esperançador projecte amb seu a Navàs. Un més que intent de recuperar una imatge, un patrimoni i una identitat, molt perduda i oblidada, del que havia sigut el vi al nostre territori. La millor manera de fer-ho i expressar-ho, a través del vi, a partir d'aquí recuperar el nostre passat i mostrar-lo, recuperar una història només recordada per uns pocs, donar vida al que érem i volem ser.
Com em comentava ahir en Gerard, un dels artífexs d'aquest petit celler de garatge, al Bages hi han més de dos-cents cups de pedra oblidats i abandonats, que son part de la nostre història i que la gent desconeix, vinyes de varietats autòctones, ancestrals, oblidades i abandonades de la mà de déu, Pansera, Bartrol, Aramó, Tintorer, Picapoll teta de vaca, Parraleta, Fumat, Argensela, Malvasia Roja, entre d'altres, moltes d'elles desconegudes per la majoria de gent. Infinitat de barraques de vinya de pedra seca, abandonades, derruïdes, que per sort mica en mica anem recuperant, juntament amb murs i aixoplucs. Queda molta feina per fer, i no serà fàcil ni ràpid, però serà gràcies a gent que estima la terra i el que ens dona, que segur que anirem endavant i ens en sortirem, gràcies a gent com aquesta és pel que val la pena apassionar-se.
Un pare, Isidre, i un fill, Gerard, apassionats, unes vinyes estimades i mimades, i un petit celler enmig del poble de Navàs, son la fórmula màgica, amb una gran varietat de vins, que amb el temps aniran reduint, segons em comentaven, d'una molt petita producció, unes 80-100-120 ampolles segons el tipus de vi, i amb una idea molt clara, màxima expressió del territori, preservant al màxim el que els dona la terra, seguint pràctiques biodinàmiques i el calendari lunar.
Vàrem tastar 7 vins, cinc de blancs i dos de negres, uns més interessants que d'altres, però tots amb unes peculiaritats i una franquesa captivadores que no van deixar a ningú indiferent.
Piotxa 2013, amb un 40% de Macabeu un 36% de Picapoll i un 24% de Pansera, elegant, suau, fresc, mineral, fonoll, anisat, captivador.
Rabassa 2013, amb un 100% de Macabeu, diferent, acidesa vibrant, salí, fruita blanca, floral, elegant, mineral.
Escadolles 2013, amb un 65% de Macabeu i un 35% de Pansera, diferent, vibrant, molsa, terra mullada, captivador, friky, fresc, canviant, expressiu.
Sucamulla 2013, 100% Macabeu, un 70% és Macabeu Est i un 30% de Macabeu Oest, fi, sensual, floral, femení, delicat, equilibrat, gran Macabeu. (Sucamulla és com s'anomenava antigament al pa amb vi i sucre).
Tinoi 2013, 80 % de Tintorer i un 20% de Merlot amb fermentació en bótes de castanyer, ampli, floral, fruita, fresc, viu, divertit, femení, torrat, pinassa.
La majoria dels vins han estat fermentats amb llevats salvatges i no estan ni filtrats ni clarificats. Queda molta feina per fer, i ells ho saben, però per aquí anem pel bon camí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada