HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



Heretge Scala Dei 2016

CÀTAR, HERETGE  I TRANSGRESSOR

Els càtars eren cristians que no acceptaven el tarannà de l'església catòlica. La contraposició de la manera de fer del clergat era absoluta i, sobretot transgressora. No solament defensaven els valors cristians sinó que predicaven amb l'exemple. Aviat professaren el catarisme diverses persones humils que veien com els arribava el missatge de Crist de forma clara, en la seva llengua (l'església utilitzava el llatí). Veien com aquells predicadors eren realment pobres i ajudaven desinteressadament al proïsme. També van veure com la dona, marginada per l'església, prenia un paper tan important com l'home en el sí de la doctrina càtara.
Quan el catarisme arriba a terres occitanes la seva acceptació és molt notable. I no només les classes popular s'hi adhereixen, també ho fan nobles i senyors. Tot era prou alarmant per a l'església catòlica que veia en els heretges càtars una amenaça real al seu monopoli religiós. Sobretot quan alguns dels comtes del llenguadoc optaren per convertir-se al catarisme. Amb tot això, n'hi havia prou per declarar-los heretges i, posats a fer, impulsar una croada contra els càtars.

Les heretgies són bones, i està més que demostrat pels càtars i pel celler Scala dei.



D.O.Q.PRIORAT.
Celler Scala Dei
Monovarietal de Carinyena amb una criança de 16 mesos en fudres de roure francès.
A la vista color picota intens i descarat, viu, amb rivet violaci, de capa mitja-alta i amb abundant i fina llàgrima, net i brillant.
Al nas ens desperta la primavera mediterrània, fruita negra i vermella madura combinada, des de les móres als gerds, passant pels nabius, l'acompanyen les fresques notes boscoses, d'escorça i pinassa, amb records subtils de regalèssia, apareixen en segon pla les notes minerals de carbó mineral, pissarra i pedra seca i quelcom de vainilla.
A la boca és una delícia, ple d'elegància i subtilitat, llisca amb gran precisió pel paladar, regalant-nos una harmonia extraordinària i una textura vellutada, tanins fins i polits i un frescor innat i insultant que ens recorre els sentits, persistència mediterrània i final llarg amb notes terroses.




Carinyenes velles en costers, tot un espectacle.


Orange Mauzanic 2016

A CLOCKWORK ORANGE - CAPÍTOL 21

En el capítol 21 del llibre, que no apareix en totes les edicions, i que tampoc apareix en la pel.lícula de Stanley Kubrick, perquè no sabia de la seva existència, ja que el famós director es va basar en la novel.la nord-americana, apareix la noció de metamorfosi positiva que Kubrick va sustituir per la pertinent i inamovible naturalesa vil de l'ésser humà, obligant en certa mesura a treure una conclusió final negativa, tot al contrari que en la novel.la original, reflexant de manera quasi antropofòbica que l'home i la seva societat son senzillament “basura”. Com ja he comentat anteriorment, la edició que Kubrick havia llegit del llibre era una de les que no contenien aquest últim capítol, i va rodar la pel.lícula sense saber de la seva existència, cosa que va disgustar molt a Anthony Burgess, l'autor de la novel.la.
La ira de Burgess va ser tan memorable, que va renunciar al seu propi llibre després de veure la pel.licula.

Conclusió, llegiu el llibre i beveu el vi, la part més natural de la història



VIN DE FRANCE - LANGEDOUC - ROUSSILLON
Celler Es D'Aqui
Monovarietal de Mauzac amb una criança en bótes de roure francès i d'acàcia amb les mares.
A la vista espectacular orange wine colour naturel, viu, alegre, i molt motivador, brillant i un xic tèrbol.
Al nas aromes de reducció molt subtils que van desapareixent mica en mica, obrint pas a les notes cítriques i amargues de la pell de taronja seca, orellanes, préssec, albercocs, notes de fonoll i de llevats, pa calent, notes minerals, de pols i pedra seca.
A la boca és natural, autèntic, captivador, picant, fresc i  divertit, esperançador, optimista, amb un pas àgil i amb bona intensitat, marcat per la fruita ja descoberta, i la barreja de sensacions, salí, amarg i cítric, combinació explosiva que ens aporta un vi sàpid amb ganes de més, amb una intensa persistència mineral.



Cockney, as queer as a clockwork orange!


El preu a botiga uns 25 euros.

Stol n 2016

PERMACULTURA

La permacultura és el conjunt de pràctiques i de formes de pensar per tal de crear una producció agrícola sostenible, molt eficient en energia, treball manual i mecànic, i respectuosa dels éssers vius i llurs interrelacions recíproques. Suposa una aproximació holística als sistemes agrícoles, l'objectiu de la qual és crear un ecosistema productiu en aliments així com en altres recursos útils, tot deixant a la natura salvatge el més gran espai possible. Utilitza conceptes d'ecologia, paisatgisme, agricultura ecològica, biomimètrica, ètica, filosofia i pedologia. La permacultura convida a posar en relació aquests aspectes teòrics amb les observacions realitzades sobre el terreny. La base de la permacultura no és només analitzar els components d'un sistema individual, sinó també tenir en compte llurs interaccions amb la finalitat de produir un coneixement de l'ecosistema en el context d'un ús per a l'ésser humà.



D.O. PENEDÈS.
Celler Ton Rimbau
Monovarietal de Xarel.lo amb una criança de 12 mesos en dipòsits d'acer inoxidable amb les mares.
A la vista color groc ataronjat amb reflexes daurats, de bonica densitat, terrós, empolsinat, brillant un xic tèrbol.
Al nas és un vi amb una alta intensitat aromàtica, harmonia estraordinària e un vi autèntic i despullat, aromes penetrants de fruites, pera, préssec, nespra, pell de taronja, herbes aromàtiques com el fonoll i la menta, una estona més i romaní, pinassa, les notes cítriques i salines en acompanyen constantment, juntament amb les notes profundes de llevats.
A la boca és profund, intens, sorprenentment ampli, gras, brut, nu, sincer,  marcat per la seva intensa naturalitat, picant, cruixent, redescobrint i recordant les notes aromàtiques descrites anteriorment, marca el seu recorregut una fruita especiada i una acidesa salina, regalant-nos un conjunt extremadament estructurat i amb una força immensa al paladar. Extraordinari


Un vi que desperta els cinc sentits de la manera més natural.


El preu a botiga uns 25 euros.

Steven 2017

PÉTILLANT NATUREL - PER SOBRE DE LA LLEI

Nascut a Lansding, Michigan, de pare jueu i mare irlandesa catòlica, varen traslladar-se a Califòrnia i va ser allà on va començar a estudiar karate amb el mestre Fumio Demura. Seagal va formar part de l'equip de demostració de karate de Demura, i feia actes diaris en el Japanese Deer Park. Als dinou anys Seagal es va traslladar al Japó per continuar els seus estudis.
Al Japó, Seagal es va entrenar amb mestres d'aikido com Hiroshi Isoyama i Seiseki Abe, fins a obtenir el 7è dan i es va casar amb una estudiant d'Abe Sensei, Miyako Frujitani. Va ser el primer no japonès en aconseguir les credencials de mestre i en poder ensenyar aikido al Japó. Seagal es va estrenar al cinema com coordinador de coreografies de lluita en la pel.lícula The Challenge, i a protagonitzat films tant memorables com “Per sobre de la llei” i “Difícil de Matar”.


VIN DE FRANCE - LANGUEDOC- BÉZIERS
La Sorga
Monovarietal de Garnatxa Blanca amb una criança de 6 mesos en punta i desgorjament manual
A la vista color groc palla intens amb notes ceroses, tèrbol amb bombolla fina i poc abundant.
Al nas destaca la seva expressió cítrica, pell de llimona i llima, records de llevats, herbes aromàtiques, fonoll i notes especiades recordant l'anís.
A la boca és un vi alegre, amb molta guspira, de bombolla fina i agradable, aportant molt de frescor juntament amb l'acidesa vibrant i cítrica, suc de llimona, sàpid, salí, els llevats ens aporten un agradable sensació cremosa que ens acompanya durant tot el recorregut, aportant una bonica estructura a tot el vi. De persistència cítrica i final llarg.


Perfecte per compartir un dia solejat, en alguna terrassa del port de Sète....


El preu a botiga uns 27 euros.

Finca los Quemados 2016

SABER FER.

Sincerament no sé els cops que ja ho he comentat, però en Goyo ens ha obert els ulls a una nova Ribera, aquella terra on també existeixen els vins frescos, nus, francs i autèntics, d'acideses vibrants i sense excessos de sobre maduracions, on la terra i la vinya s'imposen a la criança, a les correccions i rectificacions, i als gustos imperatius dels grans gurús.
Obrir una ampolla de Goyo és destapar el pot de les essències, és sentir-se com un nen amb sabates noves, és tenir la certesa de que quelcom màgic passarà, és senzillament com esperar la nit de reis.



D.O. RIBERA DEL DUERO
Goyo García Viadero
Monovarietal de Tinta Fina amb una criança de 4 mesos en inox i 12 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color cirera picota amb el rivet violaci de capa mitja-alta i amb abundant llàgrima fina que ens tinta molt lleugerament la copa, net i brillant.
Al nas, després d'una bona ventilació, aromes de fruita negra madura, nabius, prunes, cireres, notes especiades i ceroses, records vegetals, herbes aromàtiques, llorer, fulles de te, i un fons amb un marcat caràcter mineral, on destaquen les notes terroses i de pedra seca.
A la boca és mostra molt sucós, sàpid, de caràcter afruitat, de bona amplitud i de pas lleuger, amb una acidesa tensa i directa que ens marca tot el recorregut, tanins fins i sedosos, fins i tot amb una certa rusticitat molt entranyable, un vi de molta persistència i final molt llarg.


Terra, vinya i clima en una ampolla,


El preu a botiga uns 24 euros.

Gaja Sito Moresco 2009

ANGELO 

Angelo Gaja ha estat responsable d'importants innovacions en les vinyes i el celler. Entre les seves innovacions en la vinificació piemontesa estan l'ús de bótes de roure francès de 225 litres per a la criança de vins i les seves plantacions de la primera vinya de Cabernet Sauvignon del segle XX a la regió, així com les seves primeres vinyes de Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Angelo Gaja és conegut per produir vins elegants i opulents que són fidels als seus orígens. És un pioner en la producció de vins d'una sola vinya al Piemont.



LANGHE  D.O.C.
Angelo Gaja.
Cupatge de Nebbiolo, Cabernet Sauvignon i Merlot amb una criança de 6 mesos en cubs de roure eslovè i 12 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color vermell robí fosc amb el rivet lilós, molt juvenil encara, de capa mitja i amb abundant llàgrima fina i elegant, net i brillant.
Al nas destaca la bonica combinació de les fruites vermelles silvestres, groselles, maduixetes, gerds, amb aromes vius de pebre negre i les notes fumades, nas de bonica complexitat i alhora refinat, apareixen aromes de prunes i notes mentolades, subtils aromes de cuir i fons amb records de cacau.
A la boca és un vi gras, amb un recorregut marcat per l'acidesa fresca i una tanicitat marcada, però bastant domada, és ampli i amb cos, especiat, i amb records de prunes i mores, un vi que encara es manté jove, i amb un bon potencia d'envelliment, persistència especiada i amb notes fumades i final molt llarg.




Una ganga perduda en el celler, que encara podia havwer esperat un xic més


Salut.

Monthélie 1er Cru Meix Bataillé 2013

VIN FIN

Qualificatiu, molt imprecís, el comerç de vins fins és un concepte sovint utilitzat abusivament per alguns comerciants, especialment per les cases de subhastes de vins. Aquest comerç sovint està lluny d'estar dedicat exclusivament als millors vins produïts en el món.
Qualificador genèric reservat només per a vins de denominació per indicar que són de qualitat, però la seva utilització no vol dir res molt precís i es deixa a llibertat del productor o comerciant.
En aquest cas, i com a opinió personal, mereix sobradament el qualificatiu de "vi fin" de Bourgogne per la seva qualitat innegable.
Salut i Pinot!


AOC MONTHÉLIE PREMIER CRU - CÔTE DE BEAUNE - BOURGOGNE
Domaine Henri Pion
Monovarietal de Pinot Noir amb una criança de 18 mesos en bótes de roure francès.
A la vista bonic color vermell robí intens amb el rivet rosat, de capa mitja-baixa, de llàgrima molt fina, net i brillant.
Al nas és realment intens, agradables notes de fruites vermelles, maduixes, gerds, groselles, notes d'espècies exòtiques molt hipnotitzadores acompanyades per els aromes florals, de roses i violetes seques, records molt subtils de sotabosc i dels fins torrats de la criança, amb un fons de notes fumades molt suaus i agradables.
A la boca és un vi fi, elegant, però amb una bona intensitat, entrada àmplia i vibrant, amb un agradable frescor, tanins suaus i ben integrats, i d'acidesa vertical, ens dona una gran estructura i un vi amb una tensió de principi a fi, persistència especiada i floral, i final llarg i delicat.


Una passió, una debilitat, una denominació.