COM ANTANY.
Quan
hom fa referència a un vi brisat, es refereix a un vi blanc que
s'elabora seguint un procés similar al que es segueix per elaborar
un vi negre, doncs aquests sempre són brisats. És a dir, deixant
que fermenti amb la seva brisa. Cal fer menció, però que cada
elaborador fa la seva pròpia interpretació de com fer un vi blanc
brisat. Així trobem de d'elaboradors que només deixen que el most
fermenti amb les pells fins als que deixen que fermenti amb tota la
brisa, és a dir amb la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.
Com
ja podeu imaginar, en funció de quina part de la brisa fermenti amb
el most i del temps de maceració, obtindrem vins ben diferents. Per
tant, quan ens trobem davant d'un vi brisat és interessant conèixer
com s'ha elaborat per fer-nos una idea de com pot ser. De les
referències que sobre aquesta mena de vins podem trobar en diferents
fonts bibliogràfiques, es pot concloure que d'una banda aquests vins
són els que s'elaboraven tradicionalment a les masies i cases de
pagès per al seu propi consum i d'altra banda que antigament els
cellers empraven aquests vins per donar més cos i estructura a
altres vins mancats d'aquests atributs.
D.O. MONTSANT.
Celler Orto Vins.
Monovarietal de Garnatxa blanca amb una maceració només amb les pells de 24 hores i fermenta en bótes de 500 litres, per una posterior criança de 7 mesos amb les mares.
A la vista color groc daurat amb reflexes verdosos, gras, greixós, amb llàgrima densa, brillant.
Al nas és refinat, dins de la gama de brisats, de molta intensitat aromàtica, amb notes de fruita blanca, poma, pera i també quelcom de préssec, subtils notes tropicals, records especiats i notes de resina de pi, balsàmic i amb pinzellades anisades.
A la boca és molt voluminós, carnós, ampli, potent, ens demana teca, és gras, amb tacte de mantega, cremós, estructurat, afruitat, amb una bonica acidesa cítrica que li aporta un toc de frescor, especiat, és molt persistent i de final llarg amb records anisats i de licor de grappa o orujo.
Un vi que em recorda algun blanc que he tastat del Rhône.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada