HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



Finca los Quemados 2016

SABER FER.

Sincerament no sé els cops que ja ho he comentat, però en Goyo ens ha obert els ulls a una nova Ribera, aquella terra on també existeixen els vins frescos, nus, francs i autèntics, d'acideses vibrants i sense excessos de sobre maduracions, on la terra i la vinya s'imposen a la criança, a les correccions i rectificacions, i als gustos imperatius dels grans gurús.
Obrir una ampolla de Goyo és destapar el pot de les essències, és sentir-se com un nen amb sabates noves, és tenir la certesa de que quelcom màgic passarà, és senzillament com esperar la nit de reis.



D.O. RIBERA DEL DUERO
Goyo García Viadero
Monovarietal de Tinta Fina amb una criança de 4 mesos en inox i 12 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color cirera picota amb el rivet violaci de capa mitja-alta i amb abundant llàgrima fina que ens tinta molt lleugerament la copa, net i brillant.
Al nas, després d'una bona ventilació, aromes de fruita negra madura, nabius, prunes, cireres, notes especiades i ceroses, records vegetals, herbes aromàtiques, llorer, fulles de te, i un fons amb un marcat caràcter mineral, on destaquen les notes terroses i de pedra seca.
A la boca és mostra molt sucós, sàpid, de caràcter afruitat, de bona amplitud i de pas lleuger, amb una acidesa tensa i directa que ens marca tot el recorregut, tanins fins i sedosos, fins i tot amb una certa rusticitat molt entranyable, un vi de molta persistència i final molt llarg.


Terra, vinya i clima en una ampolla,


El preu a botiga uns 24 euros.

Gaja Sito Moresco 2009

ANGELO 

Angelo Gaja ha estat responsable d'importants innovacions en les vinyes i el celler. Entre les seves innovacions en la vinificació piemontesa estan l'ús de bótes de roure francès de 225 litres per a la criança de vins i les seves plantacions de la primera vinya de Cabernet Sauvignon del segle XX a la regió, així com les seves primeres vinyes de Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Angelo Gaja és conegut per produir vins elegants i opulents que són fidels als seus orígens. És un pioner en la producció de vins d'una sola vinya al Piemont.



LANGHE  D.O.C.
Angelo Gaja.
Cupatge de Nebbiolo, Cabernet Sauvignon i Merlot amb una criança de 6 mesos en cubs de roure eslovè i 12 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color vermell robí fosc amb el rivet lilós, molt juvenil encara, de capa mitja i amb abundant llàgrima fina i elegant, net i brillant.
Al nas destaca la bonica combinació de les fruites vermelles silvestres, groselles, maduixetes, gerds, amb aromes vius de pebre negre i les notes fumades, nas de bonica complexitat i alhora refinat, apareixen aromes de prunes i notes mentolades, subtils aromes de cuir i fons amb records de cacau.
A la boca és un vi gras, amb un recorregut marcat per l'acidesa fresca i una tanicitat marcada, però bastant domada, és ampli i amb cos, especiat, i amb records de prunes i mores, un vi que encara es manté jove, i amb un bon potencia d'envelliment, persistència especiada i amb notes fumades i final molt llarg.




Una ganga perduda en el celler, que encara podia havwer esperat un xic més


Salut.

Monthélie 1er Cru Meix Bataillé 2013

VIN FIN

Qualificatiu, molt imprecís, el comerç de vins fins és un concepte sovint utilitzat abusivament per alguns comerciants, especialment per les cases de subhastes de vins. Aquest comerç sovint està lluny d'estar dedicat exclusivament als millors vins produïts en el món.
Qualificador genèric reservat només per a vins de denominació per indicar que són de qualitat, però la seva utilització no vol dir res molt precís i es deixa a llibertat del productor o comerciant.
En aquest cas, i com a opinió personal, mereix sobradament el qualificatiu de "vi fin" de Bourgogne per la seva qualitat innegable.
Salut i Pinot!


AOC MONTHÉLIE PREMIER CRU - CÔTE DE BEAUNE - BOURGOGNE
Domaine Henri Pion
Monovarietal de Pinot Noir amb una criança de 18 mesos en bótes de roure francès.
A la vista bonic color vermell robí intens amb el rivet rosat, de capa mitja-baixa, de llàgrima molt fina, net i brillant.
Al nas és realment intens, agradables notes de fruites vermelles, maduixes, gerds, groselles, notes d'espècies exòtiques molt hipnotitzadores acompanyades per els aromes florals, de roses i violetes seques, records molt subtils de sotabosc i dels fins torrats de la criança, amb un fons de notes fumades molt suaus i agradables.
A la boca és un vi fi, elegant, però amb una bona intensitat, entrada àmplia i vibrant, amb un agradable frescor, tanins suaus i ben integrats, i d'acidesa vertical, ens dona una gran estructura i un vi amb una tensió de principi a fi, persistència especiada i floral, i final llarg i delicat.


Una passió, una debilitat, una denominació.


Aconcagua Costa Syrah 2015

AIRES DEL PACÍFIC

Situat a només 90 quilòmetres al nord de Santiago, la capital de Xile, el tradicional Vall d'Aconcagua és l'últim de les valls transversals del país. La seva conca està conformada pel riu Aconcagua, que corre des de la Serralada dels Andes fins a l'Oceà Pacífic. En les seves riberes hi ha terrasses al·luvials i col·luvials que són ideals per al cultiu de varietats fines.
Amb les vinyes a pocs quilòmetres del Pacífic ens trobem davant d'un vi molt refrescant amb un marcat caràcter marí.


VALLE DEL ACONCAGUA - XILE
Errázuriz
Monovarietal de Syrah amb una criança de 12 mesos en bótes i foudres de roure francès.
A la vista color picota intens amb rivet violaci, de capa mitja-alta, i amb fina llàgrima, net i brillant.
Al nas és un vi expressiu amb un agradable i fresc ventall aromàtic, destaca la combinació de la fruita vermella, com els gerds amb les notes especiades del pebre o el llorer, intensos records florals de violetes i espígol, després d'una estona a la copa apareixen notes més fosques de tabac, incens, fruita negra madura, nabius, i un fons amb records de fruits secs torrats i cafè.
A la boca és un vi molt viu i refrescant, realment agradable i amb un delicada subtilesa, la fruita vermella i negra està molt present, com les notes especiades, donant un agradable toc picant al paladar. Mostra una acidesa tensa i salina i uns tanins ferms, fins i madurs, un vi amb un bonic nervi molt refrescant, i amb una agradable complexitat i bona profunditat, persistència especiada i final llarg.





El preu a botiga uns 18-19 euros

Château Côte de Baleau 2016

JOYEUX DIMANCHE

Al cor de Saint Émilion es troba el Château Côte de Baleau, propietat de la mateixa família des de 1643, les seves vinyes van aconseguir la classificació de Grand Cru Classé l'any 2012.
Un ancestre de la família Reiffers es va distingir en les guerres del període de Lluís XIV i va rebre com a recompensa la propietat de Côte de Baleau.
Avui, un diumenge qualsevol de primavera, la família Cuberes, que sempre s'ha distingit per la seva alegria, simpatía i elegància, ha rebut com a recompensa una ampolla d'aquest fantàstic Château, i l'ha gaudit tal i com es mereix un vi amb tanta història.
Salut!


BORDEAUX - SAINT-EMILION GRAND CRU
Château de Baleau
Cupatge de Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc amb una criança de 18 mesos en botes de roure francès.
A la vista intens color robí fosc amb el rivet entre grana i violaci molt viu, de llàgrima fina i abundant, net i brillant.
Al nas mostra una cruixent intensitat de la fruita tant negra com vermella, melmelades de prunes i nabius, maduixes dolces i madures, apareixen subtils notes de cuirs i notes minerals, terroses, herbes aromàtiques, mostra un fons especiat amb notes de vainilla i de regalèssia vermella.

A la boca ens mostra una anyada sexy!, fresca, de cos mig, i molt equilibrada, marcada per la intensitat de la fruita i el terrer, ampli i amb molta harmonia, és molt sedós, amb una marcada acidesa i uns tanins molt polits, de molta persistència especiada i final amb notes salines.





El preu a botiga uns 25-26 euros

Vinyes Velles de Macabeu Argiles vermelles 2016

LA MUSA

La Musa és allò que serveix d'inspiració a un artista. Prové de la mitologia grega, on les muses eren deïtats que protegien les arts i les ciències. Filles de Zeus i nascudes als peus de l'Olimp. Calíope és la musa de la bellesa, de l'eloqüència i l'èpica, i en el món del vi el seu homònim ben bé podria ser Vinyes Domènech, res més a comentar senyoria!


D.O. MONTSANT.
Celler Vinyes Domènech.
Monovarietal de Macabeu amb una criança de 6 mesos en inox amb les mares.
A la vista color groc tirant a pàl.lid amb reflexes daurats, amb fina llàgrima i poc abundant net i brillant.
Al nas és d'una intensitat sorprenent, amb una bonica quantitat de matisos que el fan, si pot ser, encara més interessant, aromes de fruites blanques i grogues, des de les notes de peres madures, pomes i préssecs sucosos, quelcom de nespres i notes fresques dels cítrics, llimona i pell de taronja, records d'herbes aromàtiques, com el fonoll, el romaní i el gessamí, subtils records de resina i pinassa, fantàstic.
A la boca és fresc, expressiu i intens, macabeu de terrer del Montsant, pas per boca untuós i intens, molt llaminer, marcat per la força de la fruita i una sensació sàpida al paladar, degut al seu toc salí, i a una acidesa viva, gran persistència anisada i amb un final llarg amb notes amargues i salines.



El preu a botiga uns 18-19 euros.

Gran Enemigo 2014

SIMBIOSI

Un enòleg i una historiadora es van submergir en el temps per evocar una època on els immigrants europeus, acabats d'arribar a l'Argentina, s'esforçaven per elaborar vins tan fins com aquells de les seves terres natals. Cap a 1936, el Malbec i el Petit Verdot eren els ceps més extensament plantades a l'Argentina i el tall de les dues era considerat el millor en termes d'elegància i potencial de guarda. El celler es troba en el "piedemonte mendocino" cap al sud de la Serralada dels Andes. El seu vi El Enemigo simbolitza la batalla de l'home contra un mateix, l'enemic original, la batalla que va definir a cada un dels propietaris d'aquest celler. És un vi de gran estructura i concentració; un tall que inspira i recorda els bons moments del passat i porta els aspectes històrics i artesanals del cultiu dels ceps i la seva vinificació.



MENDOZA - ARGENTINA.
Bodega Aleanna
Cupatge de Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Petit Verdot amb una criança de 18 mesos en bótes de roure francès i americà.
A la vista color cirera fosc amb el rivet robí-violaci, de capa alta i amb una llàgrima densa i lenta que ens tinta molt lleugerament la Zalto, net i brillant.
Al nas és un vi precís, on tot és mostra en harmonia i amb una bonica elegància, sense asprors. Aromes dolces de la fruita negra madura, móres, nabius, records especiats de clau i quelcom de pebre, que li aporta un toc picant, pell de taronja, notes mentolades, herbes aromàtiques i sotabosc, fullaraca, molsa, subtil fons torrat amb notes de cacau i vainilla.

A la boca és captivador i precís, harmonia fantàstica i un gran equilibri de tots els elements, tot ben encaixat i amb multitud de registres. Destaca la seva entrada fresca, marcada per una acidesa natural molt agradable i sàpida, tanins delicats, dolços, pas per boca sedós, amb una bonica energia controlada i amb una intensitat viva, marcat per la fruita i les espècies amb una gran persistència i un final llarg amb records terrossos.


Al final del viatge, recordem només una batalla. La que lluitem contra nosaltres mateixos, l'enemic original. El que ens va definir.


Salut i Malbec