HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



Sant Llogari 2008

EL MEU PETIT INSTANT.

Hi ha vegades que la vida et sorprèn amb moments inesperats, sorpreses espontànies, instants màgics, alegries i detalls plens de sentiment, tant sols cal un somriure o una subtil carícia o una senzilla rialla, aquell moment compartit on et trobes bé, a gust, on tot és positiu i les paraules són molt més que simples lletres entrellaçades per comunicar-nos, les paraules flueixen i finalment desapareixen, però allò que ens queda és el que realment importa, el que ens fa més forts i poderosos per poder gaudir de la vida, cadascú a la seva manera, però en definitiva gaudir-la. És traca d'això, oi??
En el fons, són el conjunt dels petits instants de la nostra vida el que ens fa ser més feliços cada dia.

Aquest cava ha estat un d'aquells petits instants, en una nit que va ser fantàstica, vaig tenir el privilegi i la gran sort de descobrir un dels meus instants, gràcies Roger.
Potser no serà un Cava Parker o Peñin, i potser mai tindrà un gran reconeixement, segurament molt poca gent serà capaç d'apreciar-lo, o potser ni tant sols serà un bon cava per d'altres, però a mi em va agradar molt i aquesta és la meva petita aportació, el meu minúscul gra de sorra i el meu reconeixement cap aquesta gent que estima el que fa i ho fa bé.


SENSE D.O.
La Cofraria del Cava de Monistrol de Calders.
Cupatge de Xarel.lo, Macabeu i Parellada i ha estat uns 15 mesos en ampolla.
Cada Setmana Santa entre els 6 amics que formen part de la Cofraria fan uns 1000 ampolles l'any.
Compren el most amb la primera fermentació ja realitzada, degut a la seva infraestructura i l'elevat cost de la maquinària, i ells s'ocupen de la segona fermentació amb el vi base el qual hi afegeixen el tiratge, a partir d'aquí les ampolles es deixen en repòs a les caves uns 12-15 mesos fins el moment del seu degollament.

A la vista color groc palla intens amb reflexes daurats, net i brillant, de bombolla fina, petita.
Al nas, intensitat aromàtica mitja, més que correcte, destaquen aromes cítrics amb tocs de fruita blanca i m'atreviria a dir, amb pinzellades florals, però molt subtils, sobre un fons on apareixen suaus aromes de criança, pastisseria, poc perceptibles i records d'ametlla.
A la boca és fresc, lleuger, agradable, equilibrat, amb bona acidesa, i amb un bon pas del carbònic, fàcil de beure i amb una persistència més que correcte.


Em queda una segona ampolla que cataré amb més tranquilitat.
Born in Penedès made in Pla de Bages.
No té preu perquè no està a la venta.

El Templari Bàrbara Forés 2011

EL VI VERMELL.

Aquest va ser el primer vi escollit per la nit de Sant Joan. Un vi que tenia moltes ganes de provar, com molts d'altres, però avui li toca al Templari. Quina gran sort tindran l'un com l'altre, i em refereixo al maridatge. El Templari un afortunat per poder compartir taula amb dos estimats xuletons de més d'un kilo cadascun i unes fantàstiques botifarres farcides de parmesà. I aquest fantàstic i espectacular tiberi tenir el gran privilegi de ser maridat amb aquest peculiar, diferent i divertit vi vermell.

Vi vermell i un gran tros de "carnaka" roja i sagnant, com un bon cavaller de l'ordre del Temple.
Salut i bon profit.



D.O. TERRA ALTA.
Celler Bàrbara Forés.
Cupatge de Garnatxa negra i Morenillo (varietat autòctona recuperada) amb una criança de 13 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color vermell robí de capa mitja-baixa i rivet granatós, em recorda algun borgonya i també als vins elaborats amb trepat, bonica llàgrima.
Al nas fruita vermella madura, espècies dolces, vainilla, records cremosos, aromes mediterranis, sotabosc i terra mullada, agradables i equilibrats torrats del roure.
A la boca , subtil, delicat, equilibrat, bona acidesa que li aporta frescor, tanins suaus, molt suaus, dolços, records de la fruita vermella i els torrats.
Un vi peculiar, diferent, divertit, tota una experiència.

M'haureu de disculpar aquesta cop, ja que, crec que per primera vegada i degut a l'emoció del moment em vaig oblidar de fer la foto. Com veureu l'anyada no coincideix.

El preu són uns 13 euros.




Palomo Cojo 2012

CUSINADA I PER COLLONS UN RUEDA.

Primer dia de platja!!!!, avui toca excursió a Pals, anem a passar el dia amb una part de la família, tot i que el dia no acompanya gaire, esperem que es vagi arreglant durant el matí.
Arribem a Pals, i tot i el dia que fa els nens volen anar a la platja, o sigui que tots cap a la platja!, menys les dones, elles decideixen que ens quedem amb la "tropa" i se'n van a caminar soletes, tranquiles, relaxades, i a xerrar de les seves cosetes.
Després de mitja hora jugant amb el frisbee i una bona caminada per la platja, ja ens hem guanyat el dinar, les mestresses ja ens esperen, sentades a la taula del restaurant, cansades, foses, suades, deshidratades, després de més d'una hora foten-li a la llengua.
Avui toca dinar en un Restaurant vora la platja, algo per picar, paella i fideuà, les senyores em diuen que prefereixen un vi blanc fresquet, i nosaltres a baixar el cap i acatar les ordres, com sempre. Demano la carta de vins i..., sorpresa!!!! LA CARTA DE BLANCS MÉS EXTENSA QUE HE VIST MAI.
A veure si sóc capaç de recordar-los tots, Viña Sol, el Perro verde, Palomo Cojo, quina memòria que tinc, he recordat tota la carta!!!.


D.O. RUEDA.
Celler Palomo Cojo.
Monovarietal de Verdejo.
A la vista color groc palla amb reflexes verdosos, molt típic dels vins de Rueda.
Al nas bona intensitat aromàtica marcada per la fruita blanca, a mi personalment em recorda a la pera, subtils pinzellades anissades, fresc.
A la boca és suau, sedós, entrada fresca, amb bona acidesa, afruitat i amb els mateixos records anissats que he trobat al nas, persistent i amb un final amarg, com diu la contra etiqueta, característic de la varietat .


El preu a la botiga 7 euros, al restaurant 16 euros.






Château Tour Blanche Médoc 2008

EL CONVIDAT SORPRESA.

Nit de revetlla, ja ho tenim tot a punt, els petards, el sopar, les begudes i com no, els vins escollits per aquesta nit màgica, només falta que arribin els convidats. Però com acostuma a passar en aquests casos, sempre n'hi ha algun d'ells que es presenta amb una ampolla de vi, i qui havia de ser???..., doncs clar!, algú de Sallent, ells sempre tant detallistes. Així doncs, no li farem un lleig a un Bordeus, tot i que la meva selecció era espectacular, farem un petit canvi.
Els descartats els guardaré per una d'aquelles nits de Sommeliers.


BORDEAUX - MÉDOC
Château Tour Blanche - Bernard Magrez
Cupatge de Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc amb una criança de 16 mesos en bótes de roure francès.
A la vista cirera fosc amb rivet grana amb llàgrima lenta que tinta la copa, net i brillant.
Al nas, profund, complexe, expressiu, amb fruita negra i vermella, gerds, nabius, tocs de vainilla, records terrosos i sotabosc, pinzellades vegetals, fumats i torrats del roure marcats.
A la boca entrada sedosa, amb volum, elegant, amb la fruita molt present, equilibrat i tanins marcats, presents, torrefactes, cafè i caramel, amb bona persitència i un final llarg.
Un vi amb una bona estructura, que encara podria haver envellit al celler uns anys. Correcte.


El preu no el sé, ja que ha estat un present de Sallent.

Siós Les Creus 2010

UN ALTRE COSTERS D'EN RAMÓN.

Si seguim així, aviat no ens quedaran vins d'aquesta Denominació per provar. Com us podeu imaginar, toca dinar a casa els sogres de la meva dona, que són genials, segons em comenta ella de vegades, divertits, intel·ligents, hospitalaris, honestos, amables, educats, etc.., quina gran sort que té!!.
Un dia fantàstic, amb una temperatura ideal, perfecte per no passar massa calor, però la suficient per fer una capbussada a la piscina, i tot acompanyat d'un pica-pica i una cervesa ben fresqueta.
Avui m'agradaria destacar un fet esdevingut durant el dinar. Com cada Diumenge, demano al meu germà a  veure que l'hi ha semblat el vi, i la majoria de vegades la resposta és, "està bé", però avui, no ha estat així, el meu germanet comença a definir un estil, unes preferències, uns gustos personals, avui senzillament la resposta ha estat, no m'agrada. Segons ell, no és un vi dolent, si no tot al contrari, però no és l'estil que ell prefereix.
Senyors, anem pel bon camí, no serà fàcil, però lluitarem contra les adversitats i finalment ho aconseguirem.


D.O. COSTERS DEL SEGRE.
Celler Costers del Sió.
Monovarietal de Tempranillo (Ull deLlebre) amb una criança de 9 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color cirera picota intens de capa mitja-alta amb rivet granatós i llàgrima densa, net i brillant.
Al nas, bona intensitat de la fruita negra madura acompanyada per un intens perfum floral, balsàmic, agradables torrats i subtils records del pebrot vermell escalivat, tocs especiats, vainilla, després d'una estona apareixen alguns torrefactes, cacau, tot sobre un agradable fons mineral.
A la boca és carnós, saborós, ampli, llaminer, amb un bon cos i amb una acidesa mitjana, tanins suaus, domats, amb un toc amarg final i una bona persistència.
Un bon vi.


El preu sobre els 8 euros.
Salut!

Abadal 3.9 2007

ABDUÏT PEL PLAER DE VIURE.

No sé realment com ha estat, qui és el culpable, el temps?, l'ambient?, el lloc?, la música?, pot ser avui estava més receptiu?, no, no!!, si parlem de vi sempre estic receptiu, o senzillament ha estat el vi?, jo crec que tot ha ajudat, que la conjunció perfecte de tots els elements ho ha convertit en una experiència sensorial inesborrable i única, difícilment tornaré a viure aquest vi com aquesta nit, ha estat com la primera cita, el primer petó, el primer cop que entres a l'estadi, el primer cop que et diuen papa, o el primer t'estimo...
Aquí queda per sempre aquest viatge al món de la fantasia.


D.O. PLA DE BAGES.
Bodegues Abadal.
Cupatge de Cabernet Sauvignon i Syrah amb una criança de 12 mesos en bótes de roure francès i americà.
A la vista intens color cirera picota, molt tapat amb rivet granatós de llàgrima densa i lenta que tinta la copa, molt net i brillant.
Al nas és intens complexe, amb la fruita negra madura en primer pla, acompanyada d'agradables torrats i algun record floral, subtils tocs especiats amb records de regalèssia i vainilla, pinzellades de coco, a mesura que evoluciona augmenta la seva expresivitat, apareixen aromes de cacau i cafè, i un agradable fons mineral.
A la boca és un vi profund, intens, ampli, amb un pas sedós, amb records de la fruita i els torrats, sensacions minerals, de terroir, estructurat, tanicitat integrada, seductora, vi molt persistent i amb un final llarg.

Vi jazz!!!!.....


El preu a botiga és d'uns 20 euros, si és que el trobeu!!.
Salut i bon estiu!!

Jaume Grau i Grau GRATVS criança 2009

ELS GRANS DE MAIANS.

Quina gran sorpresa aquest Diumenge! Sincerament aquest vi era un total desconegut per a mí, ha estat una recomanació del Sr.Ramon, i avui l'ha clavat!, ja no cal que jo li digui el que ha de comprar, ara ja no, el que ha de fer és no comprar-ne més que ja el portaré jo, és lo mínim després de gorrejar cada diumenge a casa seva, a veure si el tercer en discòrdia es sent al.ludit. I ara que parlo d'ell, us he de confessar que no porta vi perquè no s'atreveix, segons m'ha dit un ocellet, té por de no estar a l'alçada. Tranquil germanet estem amb tu, si realment és aquest el problema, nosaltres, la familía, et recolzarem sempre, sempre estarem al teu costat,  per això estem aquí.
Ànims que tu pots!!.


D.O. PLA DE BAGES.
Celler Jaume Grau i Grau.
Cupatge de Merlot i Ull de Llebre, amb una petita criança en bótes de roure francès i americà.
A la vista, color cirera de capa mitja amb rivet granatós, llàgrima lenta, net i brillant.
Al nas és una explosió de fruita vermella silvestre molt fresca acompanyada de subtils records de herbes aromàtiques de bosc, vainilla, coco, sobre un fons torrat molt lleuger, que amb el temps evoluciona cap a subtils cacaus.
A la boca és suau, golós, saborós, amb una correcta estructura, fàcil de veure, amb la fruita molt present, bona acidesa i una tanicitat marcada però controlada, agradable, bona persitència en boca i final correcte.
Un altre vi molt divertit, que invita a veure.


Diu el Sr. Ramon que uns 9 euros.