HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



Lar de Paula Crianza 2008

DES DE RIVAS DE TERESO, MIL GRÀCIES PAULA.

Ais!!!!! encara em tremolen les cames! després d'una espectacular visita a Bodegas R. López de Heredia (Viña Tondonia), ha estat memorable. Però ara, després de tantes emocions i alguna que d'altre sorpresa inesperada, toca un bon dinar, i avui ens ve molt de gust un bon Xuletó!. Aconsellats per la nostra estimadíssima guia de Viña Tondonia, a la que estaré eternament agraït, dinarem en un restaurant perdut, entre sinuoses carreteres enmig de la Sierra Cantabria, entre la Labastida i Rivas de Tereso, envoltats de vinyes centenàries i on la pau i la tranquilitat, son paraules en majúscules en aquests paratges perduts, segur que ara, no podem estar millor.
Aquest vi avui, és un homenatge a la Paula, no tenia perquè fer-ho, lo fàcil era dir que no....
Gràcies.


D.O.C. RIOJA.
Celler Lar de Paula.
Monovarietal de Tempranillo amb una criança de 12 mesos en barriques de roure americà i francès.
A la vista color robí de bona intensitat amb rivet granatós, de llàgrima fina, net i brillant.
Al nas equilibri entre fruita vermella licorosa, sensacions minerals i torrats fins i agradables, bona evolució dels torrefactes.
A la boca és intens, estructurat, equilibrat, fresc, record de fruita madura, bona acidesa i tanins marcats, potents, sensacions dolces i torrades, un vi de persistència mitjana i un final correcte.



El preu al restaurant 12 euros.

Erre Punto 2011

GRÀCIES FERNANDO.

La sort i el gran privilegi que vàrem tenir aquests dies de visita per terres de la Rioja, crec que encara no ho hem assimilat, bé, almenys jo. Per poder entendre, comprendre i apreciar un vi, no hi ha res millor que poder tenir la gran sort de conèixer al ser creador, i això és el que nosaltres, vam poder experimentar un dijous assolellat de Setembre a quarts d'onze del matí al bonic poble de Samaniego. Un dia que no oblidaré mai, un dia màgic, dues hores llargues d'anècdotes, de rialles, d'aprenentatge, d'una màster class amb el mestre Riojano, amb una filosofia i una manera d'entendre el vi, com ningú.
El caràcter i la filosofia d'en Fernando queda reflexat en tos els seus vins, i nosaltres, els que vàrem estar aquelles dues hores empapant-nos del seu coneixement o podem constatar.


D.O.C. RIOJA.
Bodegas Fernendo Remírez de Ganuza.
Cupatge de Tempranillo, Graciano, Viura (Macabeu) i Malvasia, un vi de maceració carbònica.
A la vista color picota intens amb rivet morat de capa mitja alta, untuós i bonica llàgrima.
Al nas és molt expressiu, divertit, fresc, elegant amb records a fruita fresca, àcida, gerds, groselles, aromes de iogurt de maduixa, a palotes, a gominoles, records de plàtan i pera!!!??? pot ser?? subtils records florals i a regalèssia, aquest vi és fantàstic!!.
A la boca és equilibrat, agradable, afruitat, fresc, llaminer, untuós, refinat i un bon cos, de pas fàcil i àgil, amb l'acidesa justa i una tanicitat dolça i integrada, un vi amb molt bona persistència.
Un vi fantàstic per beure i beure....


El preu 11-13 euros, al restaurant 14 euros.
A part d'aquest, que ens vàrem beure per allà, tornem cap a casa amb 2 ampolles més de Erre Punto i una de Remírez de Ganuza Reserva 2006.


Pétalos del Bierzo 2011

FRAGÀNCIES DEL BIERZO.

Poques hores ens queden ja, per la nostra escapada a la Rioja Alabesa, quatre dies que prometen ser intensos recorrent bonics pobles amb molt d'encant, des de Biasteri fins a Haro. Però bé, això ja arribarà, el vi que avui ens ocupa no és un Rioja, avui hem triat un vi de Bierzo, aquest fantàstic Pétalos. I és que avui, tinc molt per celebrar, per fi una de les persones més importants per a mi, una persona que fins a dia d'avui no volia sentir a parlar de vi vermell, una persona que només bevia vi blanc, per fi s'ha obert al món, ha deixat que totes aquelles sensacions ocultes aflorin del seu interior per descobrir, per despullar un món nou, intens, ple d'experiències, sensacions, textures, aromes i molta, molta felicitat, perquè en el fons, tot es basa, en això, no?. Això va de debò, mil gràcies preciosa, espero que aquest món et torni l'esforç que has fet, t'ho mereixes.



D.O. BIERZO.
Celler Descendientes de J. Palacios.
Monovarietal de Mencia amb una criança de 4 mesos en bótes de roure francès.
A la vista presenta un brillant cirera fosc amb el rivet violaci de capa mitja amb una llàgrima lenta i elegant.
Al nas és un vi complexe, amb un important varietat de matisos on destaquen els aromes florals, com violetes, clavells, la fruita madura també i és present, nabius i una gran intensitat mineral, grafit, agradables torrats i records a sotabosc i terra mullada.
A la boca és un vi subtil, expressiu, vellutat, suau amb una tanicitat que quasi bé no es percep, fresc, amb el record de la fruita i les sensacions florals, intens i amb una bona acidesa, final llarg i molt persistent, un vi d'una gran subtilitat i elegància.


Un vi amb un gran caràcter varietal, bona manera de conèixer els vins del Bierzo.


El preu sobre els 13 euros, al restaurant 24 euros!!!


Enuc 2011

LA PETITA SORPRESA.

Aquesta és una d'aquelles nits que menges qualsevol cosa ràpida sense complicacions, però com sempre, en el meu cas, t'agrada acompanyar-ho de bona companyia, i com no, d'una ampolla de vi. I com tot en aquesta vida, ha de tenir un equilibri, o sigui que el vi que avui tindrem el plaer de gaudir amb uns amfitrions fantàstics, és un vi fàcil, sense complexitats, per poder gaudir d'una vetllada amena i distreta, sense centrar-nos massa en quelcom en particular i gaudir més de tot en general.
Bona Festa Major!!.


D.O.Q. PRIORAT.
Cellers Unió.
Cupatge de Garnatxa Negra i Mazuela amb una criança de 9 mesos en bótes de roure.
A la vista color picota fosc amb rivet granatós de capa mitja-alta amb llàgrima fina i transparent.
Al nas molt marcat per la fruita vermella madura, licorosa, records de vernís, cola, subtils records mediterranis, sotabosc, tocs minerals i no presenta aromes de la criança, ni torrats ni espècies, ni torrefactes, curiós, després de saber que ha estat nou mesos en barriques de roure.
A la boca, potent, d'entrada licorós que mica en mica es va suavitzant, bona acidesa, la justa i uns tanins marcats, intensos i dolços, fruita molt present, i aquí sí apareixen uns subtils torrats al fons, un vi amb una persistència mitja i un final correcte.


El preu és lo millor, 4 euros!!
Per disfrutar sense complexitats.

Carisma 2012

CATALÀ DE GRAN ALÇADA.

Una novetat molt interessant, recomanació d'un celler al que acostumo a comprar vi habitualment, i molt especialitzat en els vins de la nostra terra.
Parlem d'unes vinyes situades a 1200 metres d'alçada, possiblement unes de les més altes d'Europa. Als peus de la serra de Sant Joan, al poble de Montanissell (Alt Urgell), per cert, un lloc on es fan molts rovellons, però no ho digueu gaire o s'omplirà de pixapins.
Un vi que ens recorda als vins del Nord d'Europa, i que crec realment, que no té res que envejar-los.
Nosaltres el vàrem gaudir com a aperitiu, tot un encert!



SENSE D.O. VI DE TAULA
Celler Carisma.
A la vista color palla brillant, intens amb reflexes daurats.
Al nas, de bona intensitat, aromes complexos on destaquen el prèssec i les fruites blanques dolces, subtils anissats i de fons records minerals.
A la boca és fresc, de pas fàcil, amb un bon cos i amb una marcada acidesa, un vi madur de bona persistència i final llarg.



El preu uns 14 euros.

Almodí 2012

INTENSA BORRUDA.

Realment , avui ha estat un dia fantàstic, per diverses raons, algunes de les quals no vénen al cas, però d'altres sí, i són molt significatives del tema que ens ocupa, que és bàsicament, el vi. En aquest cas ha estat de manera indirecta, ja que sí que el vi és el protagonista, però avui  és compartit per l'entorn, el lloc, en resum, pel restaurant.
Quin gran descobriment el meu!!, lloc petit, acollidor, amb un personal molt amable, pròxim, productes de qualitat i una relació qualitat-preu fantàstica, com fan de falta aquest tipus de llocs!, un restaurant amb una carta de vins, maca, complerta, però que per si no en tens prou, pots accedir a la wine-shop, amb més de 800 referències per triar el que vulguis!! Això és fantàstic!!.
Avui hem triat aquest gran vi de la carta, però el pròxim dia, no em podré resistir d'accedir a la botiga.



D.O. TERRA ALTA.
Celler Altavins Viticultors.
Monovarietal de Garnatxa Peluda amb una criança de 4 mesos en barriques de roure.
A la vista color cirera picota intens amb rivet violaci de capa mitja-alta i una llàgrima densa i lenta que tinta la copa.
Al nas és potent, intens, marcat per la fruita vermella i negra, gerds, mores, maduixes, records balsàmics, i tocs de regalèssia, especiat, aromes de vainilla i subtils florals, fons torrat i torrefacte.
A la boca és potent, de bona intensitat de la fruita, vermella, licorosa, ampli, untuós, amb bon equilibri i una tanicitat marcada, records làctics, vegetals i vainilles presents, un vi càlid, amb volum, de bona persistència i final llarg.
Una gran Garnatxa de la Terra Alta.


El preu uns 7 euros, 12 al restaurant.

Sandrone Dolcetto d'Alba 2010

DA BAROLO.

L´´ultim cop que vàrem provar un vi Italià el meu estimat germà no hi era, però aquest cop sí, avui podré complir el que li vaig dir fa uns mesos. Avui el petit saltamartí gaudirà d'un Dolcetto d'Alba, bé això de gaudir és molt relatiu, i encara ho és més si hi ha el meu germà per al mig. Però, suposo que a la seva manera i al seu estil ell, en el fons, s'ho passa bé. I si no, dues pedres!!!.
Una nova experiència, noves sensacions, això és el que ens va aportar aquesta ampolla de Dolcetto d'Alba, tot un plaer, com sempre.



D.O. DOLCETTO D'ALBA.
Celler Luciano Sandrone.
Monovarietal de Dolcetto amb una criança en acer inoxidable.
A la vista color vermell robí fosc, intens, amb rivet violaci, de capa mitja-alta i llàgrima densa.
Al nas aromes de fruita negra, cirera, mora, records a regalèssia i matisos mentolats molt agradables, records minerals, grafit, tot ben equilibrat.
A la boca és sec, de cos mig, amb una acidesa marcada, fresc, afruitat, un vi sense arestes, lineal, tanins presents, integrats, un vi de bona persistència en boca i final mig.



Un bon Italià per 14 euros.
Salute!!