HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



SiurAlta Antic 2012

GENIALITAT?

De vegades em pregunto com puc arribar a ser tant ruc. Com coi em quedo tant sols una ampolla d'una genialitat de vi com aquest!, si ja ho se de sempre coi!, un per tastar ara i un altre per guardar un temps, i en aquest cas és per quedar-se mínim una caixa i gaudir-la com un boig, espero que un dels meus proveïdors de sempre encara en tingui al magatzem, perquè per a mi és una d'aquelles ampolles que engalipen la ment, les extremitats, i tot allò que es pot engalipar. 
Aquest cop l'hem gaudit amb la família, un diumenge qualsevol, ben maridat, ben acompanyat, ben estimat, i ben begut, com ha de ser sempre, perquè per això està i per això estem. (El patriarca encara salta pel jardí fent palmes amb les orelles).
Salut i Carinyena nua!


D.O. MONTSANT.
Alfredo Arribas - VINSNUS.
Monovarietal de Carinyena amb una criança de 20 mesos en bótes de roure francès.
A la vista bonic cirera fosc amb el rivet violaci de capa alta amb una llàgrima abundant i lenta, net i grillant.
Al nas és intens i concentrat, tota una experiència d'agradables aromes en harmonia, destaca la fruita negra, nabius, móres, prunes, especiats, agradables notes de terroir, pedra seca, pols, quelcom de flor, violetes i fons torrat molt fi, cedre.
A la boca és molt elegant, fi, equilibrat, deliciós i molt fresc, amb una gran tensió, amb una acidesa alta, viva, molt vibrant, picant, i uns tanins fins i integrats, amb la fruita negra molt present, fons mineral, de gran persistència i final molt llarg. Un vi realment molt dinàmic i amb un potencial enorme.
Extraordinari.


Com no en tingui.....


El preu a botiga uns 28 euros.

L'Antana 2010

MONOVARIETAL DE MICROCELLER..

Un altre gran descobriment el d'aquest divendres al vespre, de la mà del mateix de sempre, i al lloc de sempre i amb boniques sorpreses, com sempre. Un vi monovarietal de Merlot d'un dels cellers més petits de la DO Penedès, per no dir el més petit. Si no recordo malament, tots els vins que el.laboren són monovarietals, aquest amb Merlot i dos amb Xarel.lo i tots es treballen de manera ecològica i amb una producció molt baixa, només 1.250 ampolles d'aquest L'Antana, unes 1.600 de l'Origen i tant sols 550 de Les Vistes, així que si els veieu en algun celler o botiga de vins, no dubteu a provar-los, ja que de ben segur no us decebran, i si finalment així fos, em passeu la factura que jo me'n faré càrrec.
Salut i Micro Merlot!



D.O. PENEDÈS.
Celler Esteve i Gibert Viticultors.
Monovarietal de Merlot amb una criança de 12-14 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color cirera fosc amb el rivet granatós, de capa mitja-alta amb llàgrima molt fina que ens tinta la copa, brillant i amb pòsits.
Al nas destaquen els records herbacis, fulles seques, acompanyats de les notes de fruita vermella madura, confitura, maduixes, gerds, molt balsàmic, eucaliptus, notes ceroses, floral i subtil fons mineral.
A la boca és potent, ampli, carnós, intens, notes especiades, pebre, fruita madura en licor, bona acidesa, equilibrada, amb uns tanins potents, marcats, intensos aportant estructura, quelcom secants, molt persistent i amb un final llarg amb un toc amarg.
Un vi amb un bona i llarga vida.


Un altre divendres molt dur a l'oficina.


El preu a botiga uns 14 euros.

Finca a Pedreira 2013

O SALNÉS.

Comencem el dissabte carregat de bones vibracions, amb un sessió matinal impregnada de tinta i agulles, ara toca relaxar-se al costat de la piscina i gaudir de l'esplèndid dia d'estiu que ens acompanya, un bon vermut a l'ombra per començar a obrir la gana pel que ens espera després. Un dels dos protagonistes de la bacanal, és aquest Finca a Pereira, un Gallec de la zona de Pontevedra (Salnés), l'altre un bon amic esbojarrat del Penedès, entre els dos segur que ens ompliran la taula de bones sensacions, i és que el que més ens ve de gust avui és, alegria i frescor.
Com a nota informativa només, res de fer dentetes, dir-vos que ens hem "cascat" unes orades a la brasa, unes gambes i uns llagostins a la planxa amb oli, sal i pebre i unes xirles al vi blanc a Pedreira.



D.O. RÍAS BAIXAS.
Celler Manuel Moldes Domínguez - Finca a Padreira.
100% Albariño amb una criança de 9 mesos en Inox.
A la vista bonic color groc palla amb reflexes daurats i verdosos, gras, amb llàgrima lenta i fina, net i brillant.
Al nas és madur, expressiu, notes florals, gessamí, fruita blanca, pera i records de préssec i albercoc, notes cítriques i un subtil fons mineral i salí.
A la boca és fresc, untuós i amb gran sedositat, tens, destaquen les notes cítriques i salines, amb una acidesa vibrant i molt refrescant, amb molta persistència i final llarg.
Un albariño excel.lent amb una relació qualitat-preu fantàstica.


Bona recomanació d'en Marc a en Carles, i que jo també he pogut gaudir.


El preu a botiga uns 10 euros.

Matteo Correggia Roero 2012

TASTANT COSETES.

Divendres és nit de vins, i res millor que poder descobrir coses noves amb bona companyia, en aquest cas de Itàlia, de la zona del Piamonte, però res de Barolo i Barbaresco, si no de la regió de Roero, un celler situat a la població de Canale d'Alba. Bonica proposta la d'en Marc, ja que aquests són vins més assequibles que no pas els dels seus veïns, això no vol dir que siguin ni millors ni pitjors, el que si són totalment diferents, i després que cadascú valori segons els seus gustos personals. Dues copes vaig poder tastar i gaudir d'aquest Roero de Matteo Correggia, les suficients per prendre quatre notes i impressions ràpides de tast, aromes, sensacions, sabors, emocions, per després poder explicar-ho al bloc, ja que sempre és interessant tenir el record de coses noves que vas tastant aquí i allà. I ara que hi penso, he de fer lloc al "siphone", hi ha tantes notes de tast que m'estic quedant sense espai, i perdoneu pel auto recordatori personal, però sóc molt despistat.

Salut i Garnatxa, ai! perdó...,!!!ups!..., i Nebbiolo!!.


DOCG - ROERO.
Azienda Agricola Matteo Correggia di Costa Ornella.
Monovarietal de Nebbiolo amb una criança de 12 en bótes de roure i 8 mesos en dipòsits d'Inox.
A la vista evolucionat color robí amb el rivet ataronjat de capa mitja-baixa amb llàgrima fina net i brillant.
Al nas destaca el nivell aromàtic de la Nebbiolo, fruita vermella i silvestre, gerds, maduixes, cireres, amb combinació amb les notes de violetes i les espècies fines, regalèssia i records de tabac, amb uns fins torrats que quasi bé no es noten.
A la boca és un vi fi i elegant, delicat, amb una bona estructura, madur, i amb bon equilibri entre acidesa i dolçor, amb uns tanins afinats, gens agressius, la fruita vermella segueix molt present, juntament amb les notes de regalèssia, és força fresc, amb una bona persistència i final llarg amb records especiats.
Tot i ser de la varietat Nebbiolo, res a veure amb els Barolo o Barbaresco.



Gentilesa d'en Marc, coses noves i força interessants per anar tastant i enriquint el paladar de boniques sensacions.


El preu .....???

Lafou El Sender 2013

FINOR, VOLUM I FRESCOR.

Fou és un barranc o pas estret per on un curs fluvial o una riera s'obre pas, molt característic de la Terra Alta.
La Terra Alta és construïda per un conjunt de terres enlairades situades al marge dret del riu Ebre. El non de Terra Alta li ve per aquesta situació de territori enlairat respecte a les comarques veïnes de la Ribera de l'Ebre i el Baix Ebre. La manca d'aigua per regar les planes enlairades fa que hi predomini el secà dedicat majoritàriament als conreus llenyosos, i això és una de les coses que a mi em fa més feliç, ja que gràcies a aquesta característica del territori, 15.000 ha de terreny són dedicades a la vinya i al vi de gran qualitat.
Per cert, Lafou Celler pertany al grup Roqueta, propietaris del Celler Abadal a la meva estimada comarca del Bages, i l'enòleg és en Joan Soler, un vell conegut d'aquesta zona.
Som a Artés gaudint, com sempre, de la gent que m'estimo al voltant d'una taula, i com sempre amb una bona ampolla de vi com a t'estimoni únic de la nostra alegria i benestar.
Salut i Garnantxa.


D.O. TERRA ALTA.
Lafou Celler.
Cupatge de Garnatxa negra, Sirà i Morenillo amb una criança de 6 mesos en bótes de roure francès i centreeuropeu.
A la vista bonic vermell robí amb rivet granatós de capa mitja amb una bonica llàgrima fina i lenta, net i brillant
Al nas interessant amplitud aromàtica destacant uns frescos balsàmics, mentolats i la fruita negra madura, móres, prunes, fulles seques, sotabosc mediterrani, especiats, pebre, vainilla, regalèssia, fumats, quelcom floral i fins torrats amb records de caramel de cafè.
A la boca de bon volum, ampli, molt agradable, fi i lleuger, el seu pas destaca per la fruita negra i les espècies, vainilla, amb una bona acidesa i uns tanins ferms quelcom aspres i dolços, bon equilibri, de bona persitència i un final força llarg.


Un gran vi, que tot i no arribar a la màgia, la complexitat, la profunditat i l'elegància del seu germà gran, Lafou de Batea, ens farà gaudir d'una bona estona entre copes. I és que això és el que té la Garnatxa.


El preu al restaurant 14 euros i a botiga uns 10 euros, fantàstic.


Rebels de Batea 2013

FRESC PER AGRADAR.

Rebels de Batea és el vi inagural de 7 Magnífics, un nou projecte vitivinícola que segons diuen ells mateixos, busquen l'autenticitat de les denominacions d'origen Catalanes, ja veurem que tal va, esperem que bé. Tot aquest nou projecte va molt lligat a la empresa Torres, per no dir del tot, ja que els integrants del projecte són, enòlegs i tècnics d'aquest gran grup, i és a les instal.lacions de Torres on s'elaboren aquests nous vins.Amb tot això no vull dir que sigui quelcom dolent, ara no us penseu que tinc res en contra de Torres, tot al contrari, tan sols dono una informació a tenir en compte. Estarem molt pendents de tots els seus projectes i a veure que ens poden aportar, de moment tenim els de la Terra Alta i el Montsant, ens mantindrem a l'espera.
I si, el vam gaudir.


D.O. TERRA ALTA.
Celler 7 Magnífics.
Cupatge de Garnatxa negra, Carinyena i Syrah amb una criança de 3 mesos en bótes de roure francès.
A la vista color vermell picota fosc amb rivet violaci de capa mitja i amb una llàgrima fina, net i brillant.
Al nas és tot un perfum fresc marcat per la fruita fresca, notes de maduixes amb nata i gerds, records d'herbes mediterrànies, de pinassa humida, fins i tot quelcom floral, especiat, i un fons molt subtil de pedra seca, mineral i uns torrats quasibé imperceptibles.
A la boca és molt llaminer, sensacions sedoses, les maduixes molt presents, notes afruitades i làctiques, de pas per boca suau, elegant, l'acidesa bona i uns tanins suaus i ben integrats, de bona persitència i final correcte, un vi que invita a beure, un vi fet per agradar.


Hem estat gaudint d'una gran vetllada a Ca la Raquel, un restaurant totalment recomanable a Manresa, mil gràcies a l'Eloi, la Raquel i sobretot al Carles pel tracte rebut.

www.calaraquel.com




El preu a botiga sobre els 10 euros.

Bad Boy 2009

XAI SHAUN.

Gran vi, ple de bones sensacions i molt bon rotllo a la taula, això és el que ens va oferir el germà gran del divertit Baby Bad Boy, un vermell amb més complexitat, més profund i més seriós, però aportant també aquell toc alegre i modern del petitó del celler. Som a Sallent, al Bages més profund, obscur i enigmàtic, i després d'una bonica passejada, per anar obrint la gana, fins al fantàstic i engalipador mirador del Serrat del Xipell i amb molt bona companyia femenina, acabarem compartint amb en Terrones unes bones estones a la taula amb tota la família. I que no falti de res!.


APPELLATION BORDEUX CONTRÔLÉE.
Jean-Luc Thunevin.
Cupatge de Merlot amb un 95% i 5% de Cabernet Franc amb una criança de 18 mesos en bótes noves de roure francès.
A la vista color cirera picota de capa mitja-alta amb rivet granatós amb llàgrima densa, lenta i abundant que ens tinta la copa, net i brillant.
Al nas destaca la intensa fruita negra madura, melmelades i confitures de móres i prunes, fantàstic, acompanyada per notes especiades dolces, vainilla, records de xocolata blanca i de tabac de pipa, pell de taronja seca i notes minerals, terroses, fins torrats.
A la boca ampli, harmoniós, carnós, complex, de llarg recorregut i molt marcat per la fruita madura, amb una bona acidesa i uns tanins madurs molt ben integrats i elegants, post gust torrat i especiat, xocolata i vainilla amb notes terroses, llarg i de persistència mitja.



Modern, complex i divertit, com en Shaun.


El preu a botiga uns 15 euros.